Masterclass Financiën en beheer openbare ruimte

Adviesbureau PLANTERRA (het adviesbureau voor de openbare ruimte) en JE Consultancy (het adviesbureau voor overheidsfinanciën) organiseerden in de afgelopen jaren gezamenlijk al vele succesvolle masterclasses over de keuzes, die je in de financiering van het onderhoud, vervanging en verbetering van de openbare ruimte kunt maken. Op 27 juni organiseren we opnieuw zo'n masterclass. Je leert dan o.a.:

  • van praktijkvoorbeelden van gemeenten die in de afgelopen jaren al dezelfde stappen hebben gezet;
  • wat je, vanuit de openbare ruimte, moet weten over het BBV en de notitie Materiële Vaste Activa;
  • wat het "ravijnjaar" 2026 betekent voor het beheer van de openbare ruimte en hoe je je daarop kunt voorbereiden;
  • wat de gevolgen zijn van het verplicht activeren van investeringen en welke keuzeruimte je daarin hebt;
  • hoe achterstallig onderhoud wordt gedefinieerd en wat dat betekent voor de onderhoudsvoorraad;
  • hoe je kiest voor logische (financiële) afschrijvingstermijnen;
  • welke financiële keuzes je kunt vastleggen in de Financiële verordening (artikel 212 Gemeentewet);
  • en hoe je daarover het gesprek voert met financiële collega’s.

Doelgroep masterclass BBV

De Masterclass financiën en beheer openbare ruimte is bestemd voor beheerders, beleidsadviseurs, teamleiders en managers die werken aan de openbare ruimte en meer willen weten over de (financiële) keuzes die je kunt maken.

De Masterclass heeft nog meer waarde als je deelneemt samen met een financiële collega van je organisatie (bijvoorbeeld een medewerker P&C of controller).

Over PLANTERRA en JE Consultancy

PLANTERRA is een adviesbureau voor de openbare ruimte. Zij willen een bijdrage leveren aan het beheren én verbeteren van de fysieke, sociale en duurzame openbare ruimte zodat gebruikers zich er thuis voelen. Openbare ruimten die maximaal bijdragen aan geluk, duurzaamheid, klimaatadaptatie, gezondheid en die ook nog eens financieel beheerbaar zijn. Bouwstenen voor een vitale, gezonde en sociale stad. Zij ondersteunen gemeenten, provincies en waterschappen bij integraal beheer van de openbare ruimte, bij gebiedsgericht werken en bij participatie. Ze adviseren over beleid en beheer, analyseren werkprocessen, ontwikkelen vernieuwende tools en helpen bij de implementatie door middel van trainingen, masterclasses en projectmanagement.

JE Consultancy is een adviesbureau op de vakgebieden public controlling, overheidsfinanciën en -bedrijfsvoering. JE bestaat uit een team van gedreven interim professionals die werkzaam zijn bij gemeenten, provincies en waterschappen. De JE-professionals delen graag hun kennis en ervaring. Niet alleen door het uitvoeren van projecten, maar ook door bijvoorbeeld het organiseren van bijeenkomsten waarin zij kennis delen en samen met jou, specifieke vraagstukken en ontwikkelingen bespreken.