Interview met Roel Bochem - consultant bij JE

"De voortvarendheid van de organisatie, de aanwezigheid van kunde (wat niet hetzelfde is als kennis), maar vooral de sfeer maakt JE een prettige organisatie."

 

Hoe ben je bij JE Consultancy terecht gekomen?
“Ik werd gebeld met de vraag of ik interesse had in een leuke baan in het zuiden van het land; een werving en selectie gesprek. Die functie was het niet voor mij maar ik stond op dat moment wel open voor verandering. Toen werd mij gevraagd of ik consultancy wel eens overwogen had."

Wat was de reden voor jou om je vaste plek bij een gemeente op te geven in ruil voor een functie als consultant bij JE?
“Ik wilde graag verder groeien, was op zoek naar wat nieuws, of in ieder geval naar ontwikkeling. Tijdens het eerste gesprek werd me duidelijk dat dat bij JE heel goed mogelijk was. Daarbij ben ik me af gaan vragen wat de waarde is van een ’vaste’ functie. Mijn conclusie daarbij is, dat het weliswaar comfortabel voelt, maar dat het niet ‘in de weg’ mag gaan zitten. Inmiddels heb ik weer een vast contract, nu bij JE. Dat voelt weer comfortabel. Met als verschil dat ik nu met de wisselende opdrachten geprikkeld word om mij te blijven ontwikkelen, nieuwe dingen te doen.”

Waarom JE?
“Ik kende JE nog niet dus heb ik me wel moeten verdiepen. Al snel werd me duidelijk dat dit relatief kleine kantoor een kantoor van kansen is. JE gaat voor kwaliteit en is niet voor niets al enige jaren uitgeroepen tot beste dienstverlener voor de decentrale overheid op het gebied van financiën en control. JE is vernieuwend en geeft je de kans producten te ontwikkelen. Na de eerste gesprekken was er eigenlijk direct een klik. Na een gesprek met John, de J in JE, was ik verkocht.
De voortvarendheid van de organisatie, de aanwezigheid van kunde (wat niet hetzelfde is als kennis), maar vooral de sfeer maakt JE een prettige organisatie. Dat werd in de sollicitatiegesprekken al duidelijk.”

Wat doe je op dit moment?
“Ik werk op dit moment in Den Haag als medewerker planning & business control binnen de dienst Stadsbeheer. Mijn cluster zorgt ervoor dat de planning en control cyclus goed loopt. Tevens zijn wij ook een extra control laag, waarbij wij de terreinen van de verschillende afdelingen verbinden en fungeren als vraagbaak voor de business controllers en het management. Inhoudelijk is dit niet heel anders dan wat ik als ambtenaar gewend was. Maar de dynamiek in een ‘G4-gemeente’ is bijzonder om mee te mogen maken. Ik kom oorspronkelijk uit het Sociaal Domein, dus de fysieke sector van stadsbeheer in Den Haag is voor mij nieuw."

Vind je leuk wat je doet? Wat spreekt je aan in de functie van consultant? Wat zijn hierin de voordelen? Zijn er ook nadelen?
“Ja, het is ontzettend leuk. Ik zit nu in mijn 3e opdracht in een jaar tijd. Mijn eerste opdracht was een onderzoek voor een ministerie. Vervolgens heb ik een gemeente geholpen een stuk van haar financiën op orde te krijgen en nu werk ik bij een gemeente die 25 keer zo groot is als wat ik gewend was! Het is leuk om te merken dat je gelijk al veel vertrouwen krijgt in de opdrachten die je krijgt. Nog leuker is wanneer je dit vervolgens ook nog waar maakt. De diversiteit op niveau in mijn werk is dus wat mij aanspreekt. Wat minder leuk is, is dat de opdrachten soms op afstand zitten. Daarmee wil de reistijd nog wel eens lang zijn."

Wat is voor jou tijdens je opdrachten de toegevoegde waarde van JE? Vind je ondersteuning in je collega’s?
“De coachende rol! De eerste weken ben ik wat zoekende geweest (het is toch anders om ergens als consultant binnen te komen, dan wanneer je als ambtenaar binnenkomt). Contact met mijn managing consultant, maar ook met John en Eric en zelfs de accountmanagers hebben me geholpen daar een weg in te vinden. Vakinhoudelijk is het nog niet zo nodig geweest, maar het is prettig te weten dat ik vragen kan stellen bij mijn collega’s. De lijnen zijn wat dat betreft aangenaam kort.”

Wat zijn jouw toekomstverwachtingen ten aanzien van JE?
“In de nabije toekomst nog even gewoon doorgaan zoals ik bezig ben. Deze nieuwe rol als consultant vind ik leuk en zoals gezegd, ik ben volop in ontwikkeling en dat vind ik belangrijk. Eigenlijk gewoon doorgroeien in het vakgebied waar ik nu bezig ben. Consultancy is daar ideaal voor. Op termijn zou ik in die ontwikkeling graag een leidinggevend element zien. Misschien zou ik ook wel cursussen willen gaan geven (al is dat ver buiten mijn comfortzone). Productontwikkeling lijkt me ook wel wat. Genoeg te ontdekken nog!"

Kan JE zich nog verbeteren en zo ja, in welk opzicht?
“JE groeit snel. Daarmee groeit ook haar naamsbekendheid en dat is goed, want dat kan nog beter. Al wordt daar inmiddels ook op een gedegen manier aan gewerkt, zoals de nieuwe website. Maar wat juist leuk is aan JE, is dat JE veel aandacht heeft voor vernieuwing, ook van zichzelf. Dus die verbetering zit in de genen.”