Financial traineeship: De ervaringen van Thijs, Riepko en Ad

 

 

Mijn naam is Thijs Schutter. Kort na mijn studie kwam ik op internet een vacature tegen voor het Finance traineeship. Hier heb ik op gesolliciteerd en in september 2015 ben ik begonnen aan mijn traineeship. Dat duurde ongeveer anderhalf jaar. Voor mij geldt dat het traineeship pas echt begon toen ik tijdens mijn tweede opdracht bij de gemeente Borne aan de slag ging met het opstellen van een nieuwe nota reserves en voorzieningen. Daarvoor had ik enkele maanden bij de gemeente Enschede op de financiële administratie gewerkt, maar niet het gevoel dat ik de kennis die ik tijdens de vakinhoudelijke opleiding gemeentefinanciën (BBV) opdeed, in de praktijk kon brengen. Voor het opstellen van de nota reserves en voorzieningen liep ik alle bestaande reserves en voorzieningen na, toetste deze aan de hand van de voorschriften uit het BBV en deed navraag binnen de organisatie. Zodoende leerde ik wat voor soort reserves en voorzieningen er bestaan binnen een gemeente en hoe je deze moet opnemen in de administratie. Hierdoor begon de theorie voor mij pas echt te leven.

Het persoonlijke ontwikkelingstraject is voor mij zeer waardevol geweest. Je leert naar jezelf kijken en wat voor positie je inneemt binnen je werkomgeving. Een concreet voorbeeld waar ik veel aan heb gehad is het oefenen van een gesprek uit de praktijk met een acteur. In dat gesprek heb ik drie keer geoefend om aan mijn leidinggevende (de acteur) aan te geven dat ik niet tevreden was met mijn opdracht. Door dat gesprek uiteindelijk écht te voeren, heb ik meer richting kunnen geven aan mijn eigen opdracht en ontwikkeling. Ik heb het gevoel dat ik me vanaf het begin van het traineeship tot nu, bijna anderhalf jaar na afloop van het traineeship, enorm snel heb ontwikkeld. Het traineeship beschouw ik terugkijkend als een goede basis die me vertrouwen geeft dat ik uiteindelijk op een plek uitkom waar ik mezelf graag zie. Voor mij is dit op dit moment in een functie als financieel of business controller.

Hallo allemaal, mijn naam is Riepko. Ik ben met het Finance traineeship in aanraking gekomen enige tijd nadat ik al werkervaring had opgedaan bij verschillende bedrijven op financieel-administratief gebied en als journalist. Ik ben benaderd door een recruiter en wist op dat moment niet van het bestaan van een financieel traineeship dat zich vooral richt op de lokale overheid. Omdat ik altijd al affiniteit heb gehad met overheidsfinanciën en op dat moment al aan het overwegen was om mijn activiteiten als freelance journalist op een laag pitje te zetten, kwam de toenadering van de recruiter voor mij op een goed moment en heb ik besloten te solliciteren. Mijn eerste klus heb ik gedaan bij een gemeentelijke dienst die onder andere de bedrijfsvoering doet voor drie relatief kleine gemeenten in Zuidoost-Brabant. Hier ben ik voor een periode van negen maanden ingezet om te ondersteunen bij het opstellen van de jaarrekening en de implementatie van nieuwe wettelijke voorschriften op financieel vlak. Dit laatste was voor mij een uitgelezen kans, omdat ik tijdens de vakinhoudelijke opleiding net kennis had opgedaan van deze nieuwe regelgeving. Wat denk ik ook wel bijzonder was, is dat ik in de eerste maanden al de kans kreeg om mee te schrijven aan college- en raadsvoorstellen.

De vakinhoudelijke opleiding gemeentefinanciën (BBV) heeft me veel geleerd. De wereld van gemeentefinanciën is op sommige punten fundamenteel anders dan die van het bedrijfsleven, zoals ik die tot dan toe kende. Het samenspel tussen politieke besluitvorming en financiën maakt het werk van een financieel adviseur bij een gemeente veelzijdig, omdat het verder gaat dan alleen de financiële cijfers.

Het persoonlijke ontwikkelingstraject heeft voor mij echt iets toegevoegd aan het traineeship. Ik heb hierdoor meer inzicht in mezelf heb gekregen en het is plezierig om dit traject samen met andere trainees te mogen doen die ook aan de start van hun carrière staan. Je voelt je hierdoor nooit alleen en het is ook gewoon leuk om elkaar regelmatig te zien en bij te praten.

Het gegeven dat ik een andere trainee als vaste sparringpartner (buddy) kreeg toegewezen die toevallig heel dichtbij woonde, maakte het gemakkelijk om ook buiten de groepsbijeenkomsten ervaringen met elkaar uit te wisselen. Soms waren deze ontmoetingen gewoon gezellig, maar meestal ook echt nuttig. Groot voordeel hierbij was dat mijn sparringpartner mij door onze ontmoetingen aardig goed leerde kennen. Hierdoor was hij in staat mij praktische tips mee te geven om bijvoorbeeld collega’s tijdens de opdracht eens anders te benaderen. Door met deze praktische tips te experimenteren heb ik nu meer gesprekstechnieken tot mijn beschikking die ik afwisselend naar eigen inzicht kan toepassen.

Mijn naam is Ad en ik ben interim-controller bij de gemeente Neerijnen, waar Riepko en Thijs allebei ook een klus hebben gedaan. Met Thijs werk ik al vanaf januari 2018 samen en met Riepko vanaf april 2018.

Ik ervaar het werken met jonge trainees als Thijs en Riepko als bijzonder prettig. Ik kan het vooral waarderen als ze leergierig zijn en niet bang zijn om zelf dingen op te pakken. Dit is overigens ook wat ik van ze verwacht, naast een stukje kennis van gemeentefinanciën. Daarbij vind ik dat je als opdrachtgever moet accepteren dat trainees nog praktische kennis en vaardigheden missen. Dit nadeel compenseren de trainees voor mij door de frisse blik die ze meenemen, plus dat ze natuurlijk goedkoper zijn om in te huren dan een ervaren adviseur.

Dit geldt ook voor Thijs en Riepko. Voor Thijs geldt dat hij zich zonder concrete ervaring snel de rol van allround financieel adviseur eigen heeft gemaakt. Voor Riepko geldt dat hij zonder concrete ervaring een goede voorjaarsnota heeft opgesteld. Deze prestaties vind ik boven verwachting te noemen, temeer omdat ik niet het gevoel heb gehad dat ik ze aan het handje heb moeten nemen. Ik vind dan ook dat je kunt spreken van een win-winsituatie, omdat de trainees veel praktische ervaring hebben opgedaan en ik vanuit mijn kant ook nieuwe inzichten heb opgedaan.

Meer informatie over ons traineeprogramma kunt u HIER vinden.