Consultant Moniek Slangen vertelt: de uitdaging in gemeentefinanciën

Sinds november 2023 versterkt Moniek Slangen het team van JE. Moniek heeft een achtergrond in (gemeente)financiën, maar maakte in haar vorige baan een uitstap naar het bedrijfsleven. Hier miste zij de uitdaging die gemeentefinanciën haar brengt. Daarom koos ze afgelopen jaar voor JE. In dit artikel vertelt ze je meer over haar ervaringen.   

Een complex vakgebied

Toen wij Moniek voor het eerst spraken, was zij niet meer werkzaam bij een gemeente, maar werkte zij voor een commercieel bedrijf. Moniek: "Daar werkte ik als projectcontroller. De organisatie zelf was leuk, maar ik miste de uitdaging. Gemeentefinanciën is namelijk best een complex vakgebied."

Al bekend met JE

Onze recruiter Iris nam contact op met Moniek. Moniek: "In mijn tijd bij Gemeente Amsterdam had ik een collega die werkte bij JE. Toen dacht ik al: ‘dat klinkt wel leuk, dat je iedere keer ergens anders werkt’, maar toen was ik nog niet toe aan een nieuwe baan. Nu wel, dus toen Iris mij benaderde, sprak dit mij direct aan."

Aan de slag bij Gemeente Amstelveen

Moniek begon haar eerste dag direct als interim financieel adviseur bij Gemeente Amstelveen. Moniek: "Deze functie wilde de gemeente vast invullen, maar ze hadden niet verwacht dat ze die vacature binnen twee weken al vervuld zouden hebben. Ik heb toen gelijk contact gehad met accountmanager Vincent en hij ging voor mij op zoek naar een nieuwe functie. Deze vond hij vrijwel direct als financieel adviseur voor het sociaal domein, ook binnen Gemeente Amstelveen." 

De werkzaamheden

Moniek: "Bij het sociaal domein worden zaken zoals uitkeringen, persoonsgebonden budgetten en opvang van vluchtelingen geregeld. Als financieel adviseur ben je betrokken bij de begroting en verantwoording hiervan. Momenteel zijn we bezig met de jaarrekening waarbij we ook veel speciale uitkeringen verantwoorden in de SiSa bijlage. Daarnaast bouwen we een dossier op voor de accountant. Deze kant van de gemeentefinanciën spreekt mij erg aan en ik vind het werk heel leuk."   

Ruimte voor afwisseling

Moniek: "Voor mij zit het grootste voordeel van werken bij JE in de afwisseling. Als je vast in dienst bent van één gemeente leer je de eerste periode heel veel, maar daarna blijf je vaak hetzelfde werk doen."

Bij JE leer je heel veel én kun je bij verschillende organisaties kijken. Hierdoor is er veel ruimte voor afwisseling en uitdaging als je toe bent aan een nieuwe opdracht.

Een goede sfeer

Moniek: "Zowel bij Gemeente Amstelveen als bij JE zit de sfeer goed. De collega’s bij de gemeente zie je natuurlijk dagelijks. Mijn JE-collega’s zie ik minder vaak, maar je zit allemaal in hetzelfde schuitje en er wordt af en toe een uitje georganiseerd. Zo hadden we toevallig op mijn eerste dag al een cursus en gingen we aansluitend padellen. Ook kun je, als er iets is, heel gemakkelijk even contact zoeken binnen JE door gewoon even te appen, dat is wel fijn."